Minerale meststoffen en biostimulanten: een essentieel en efficiënt onderdeel in de agro-voedingsketen en de nutriënten­cyclus!

04.06.2020
met-vertrouwen-en-nieuwe-leden-gaat-de-minerale-meststoffensector-toekomstige-uitdagingen-tegemoet

Met vertrouwen en nieuwe leden gaat de minerale meststoffensector toekomstige uitdagingen tegemoet!

Voor de minerale meststoffensector zijn het drukke tijden. Denken we maar aan de uitrol van de nieuwe Europese verordening voor bemestingsproducten, de inspanningen rond circulaire economie en klimaatadaptatie, het streven om tegen 2050 koolstof­neutraal te zijn en de bredere internationale uitdagingen. Daar voegden zich recent COVID-19 en de twee nieuwe strategieën van de Europese Commissie “Van boer tot bord” en “Biodiversiteit 2030” aan toe. Kortom het worden uitdagende jaren die aandacht vergen voor de problemen van nu, zonder de middellange en lange termijn uit het oog te verliezen. Tijdens de Algemene Vergadering van BELFertil, de Belgische minerale meststoffen- en biostimulantia-industrie, werd zowel teruggeblikt als vooruitgekeken. Dat vooruitkijken doen we met 2 nieuwe leden: Tessenderlo Kerley Int. en AlzChem Trostberg.

COVID-19

De industrie van minerale meststoffen en biostimulantia maakt deel uit van de essentiële sectoren van de agro-voedingsketen en de chemie en de life sciences industrie. Neem daarbij de flexibele logistiek en de krachtige en volledig operationele Vlaamse /Belgische havens, en dan blijkt waarom COVID-19 tot nu toe een beperkte impact heeft gehad op de meeste leden van BELFertil. Op de productiesites draaiden de installaties op normale capaciteit. Achter de schermen waren de organisatorische inspanningen om dit op een virusbestendige manier te bereiken, echter indrukwekkend.

Voorzitter Jean-Paul Beens (Yara): “De omstandigheden waaronder onze mensen werkten, waren niet gemakkelijk en we moeten nog steeds wennen aan het “nieuwe normaal”. Daarom waarderen we zozeer de volgehouden inspanning van iedereen!” Voor de landbouwers was er in het begin wat vrees voor tekorten aan meststoffen. Dit zorgde voor een korte piek in de vraag, maar zelfs dat zorgde niet voor structurele problemen. Momenteel speelt de aanhoudende droogte parten.

Europese uitdagingen

BELFertil, en de hele Europese meststoffen- en biostimulantia-industrie, gaan de uitdaging aan om het verlies aan voedings­stoffen te beperken. Om te komen tot een 50% beperking van de verliezen van plantenvoedings­stoffen naar het leefmilieu, ongeacht of ze nu van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong zijn, zal een doorgedreven samenwerking met alle betrokken actoren nodig zijn. Jean-Paul Beens: “Het verlies aan voedingsstoffen kan het best worden teruggedrongen door de efficiëntie van het gebruik ervan te verhogen, door het opstellen van beheersplannen voor deze voedingsstoffen en door de ontwikkeling en toepassing van innovatieve bemestings­technieken. En daar werd de laatste jaren al enorme vooruitgang in geboekt. We hebben dat bij BELFertil twee jaar geleden in een brochure gegoten. Het wordt moeilijk om in een korte tijdspanne nog 20% efficiënter te werken, zeker waar de efficiëntie al hoog ligt. Maar we staan open voor dialoog met alle betrokkenen om onze expertise te delen.”

Nieuwe leden

België is een belangrijke hub in het nutriënten­verhaal. Secretaris-Generaal Peter Jaeken is blij te melden dat zowel Tessenderlo Kerley Int. als AlzChem Trostberg zich aansluiten bij BELFertil. Tessenderlo Kerley Int. is reeds 100 jaar actief in België, met focus op vaste en oplosbare kalium- en zwavelhoudende meststoffen. De groep biedt diverse oplossingen aan, waaronder vloeibare meststoffen. AlzChem Trostberg is ook een 100-plusser gespecialiseerd in specifieke stikstof- koolstof-stikstof verbindingen met een brede waaier van toepassingen. BELFertil omvat daarmee een solide portefeuille in diverse segmenten. Ze vertegenwoordigt zowel de stikstok, fosfor als kalium producenten, de kalkmeststoffen, de vele specialiteiten, als de biostimulantia. Met een gecombineerde omzet van rond de 2,5 miljard EUR en een positieve handelsbalans van 800 miljoen EUR is het een robuuste sector in het Belgisch economisch weefsel. De sector is nauw verbonden met de havens en sterk geïntegreerd met de chemische industrie in het algemeen. De nabijheid van zoveel expertise is ook goed voor het agrovoedingscomplex.

Blijvende inzet BELFertil

Aangezien 50% van de wereldwijde voedsel­productie te danken is aan het gebruik van minerale meststoffen, speelt de sector een essentiële rol bij het waarborgen van een veerkrachtige Europese landbouw en bij het verstrekken van betaalbaar en voedzaam voedsel. De vele uitdagingen die nu op ons bord liggen, zijn niet evident en zullen dat ook niet worden. Het zal veel middelen en menskracht vergen en vooral veel constructief overleg met de diverse betrokkenen en de politieke overheden. BELFertil zal zich daar blijvend voor inzetten op korte, middellange en lange termijn!

Terug
over-belfertil

Over BELFertil

BELFertil vertegenwoordigt de belangrijkste spelers binnen de industrie van de minerale meststoffen en biostimulanten in België.
belfertil-en-eurochem-antwerpen-een-mooie-samenwerking

BELFertil en EuroChem Antwerpen: een mooie samenwerking

Het secretariaat van BELFertil ging op bezoek bij EuroChem en was onder de indruk van de boeiende rondleiding door Filip Dejongh.
missie

Missie

BELFertil vertegenwoordigt de minerale meststoffensector in België en het GH Luxemburg op regionaal, nationaal en Europees vlak.
leden

Leden

De leden van BELFertil brengen minerale meststoffen op de markt voor de professionele land- en tuinbouw en aanverwante sectoren buiten de landbouw en voor het grote publiek.
secretariaat

Secretariaat

Maak kennis met het dynamische team van BELFertil!
transparantie

Transparantie

BELFertil streeft naar vertrouwen in de sector van minerale meststoffen, door open en transparant te zijn over onze doelstellingen en activiteiten.
in-english

In English

The roots of the association date back to 1971. BELFertil npo became effective in January 2008. We represent the vast majority of the fertilizer industry in Belgium and GD of Luxemburg.
Wie houdt nu niet van cookies