14 organisaties zetten troeven Vlaamse plantaardige sector in de verf
Op dinsdag 11 en dinsdag 18 januari zal een delegatie uit 14 plantaardige sectorfederaties, waaronder Phytofar en BELFertil, een position paper en een mand met lokale, plantaardige producten overhandigen aan minister-president Jan Jambon en aan ministers Hilde Crevits en David Clarinval. Met deze position paper willen de organisaties de belangrijkste troeven, kansen en uitdagingen van de Vlaamse plantaardige sector toelichten.
De plantaardige sectoren in Vlaanderen zijn een belangrijke hoeksteen in de Belgische economie en doorheen het Vlaams agro-voedingscomplex. In 2019 waren er in totaal 23.318 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen. Zo’n 29% van deze bedrijven is gespecialiseerd in akkerbouw en 12% in tuinbouw (groenten, fruit en sierteelt). De eindproductiewaarde voor akkerbouw bedraagt 544 miljoen euro, voor groenten is dat 728 miljoen euro, voor fruit 564 miljoen euro en voor sierteelt 535 miljoen euro; alles samen goed voor 2,37 miljard euro in 2019. Dit cijfer omvat de primaire productie en wordt een veelvoud na handel en verwerking.
De combinatie van ideale teeltomstandigheden (gunstig klimaat en vruchtbare grond), de nabijheid van de verwerkende industrie en afzet in combinatie met de enorme know-how in de hele keten maakt de sector wereldleider op vlak van innovatie, duurzaamheid en voedselveiligheid. De plantaardige sectoren hebben in Vlaanderen en ook daarbuiten, op de Europese markt, een belangrijke uitstraling.
In een bevattelijke position paper ‘Vlaamse plantaardige sector kleurt ons landschap’ benoemen 14 sectorfederaties (AVBS, BELFertil, Belgapom, Boerenbond, Fedagrim, Fegra, Fresh Trade Belgium, Landbouw-service, Navex, Phytofar, Seed@Bel, VBT, Vegebe, en Vlasverbond) de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst van de brede plantaardige sector in Vlaanderen. Met de overhandiging van de position paper en een mand lokale producten willen we de sector extra in de verf zetten en vragen we een beleid met een blik op de toekomst.
Terug
Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!
Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

Bufferzones
Een manier om de aanwezigheid van meststoffen in oppervlaktewateren te verminderen.
Platform Plantengezondheid neemt je mee “van zaadje tot bord” op de Beurs van Libramont
Heb je je ooit afgevraagd hoe gewassen geteeld worden?
Ontdekkingsweekend chemie en life sciences lokt 30.000 bezoekers naar 50-tal chemie- en farmabedrijven
De opendeurdagen van de chemie en life sciences, een organisatie van sectorfederatie essenscia, vinden slechts eens om de vier jaar plaats en stonden ditmaal in het teken van de duurzame innovaties en de vele jobkansen in de sector.