Minerale meststoffen uitstekende partner voor correcte bemesting
Het Vlaamse Mest Actieplan 6, kortweg MAP 6, werd de voorbije dagen heftig becommentarieerd in de pers en het Vlaamse parlement. De landbouwers worden ook na goedkeuring van MAP 6 andermaal op de korrel genomen, deze keer omtrent hun “kunstmest”-gebruik. BELFertil, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de minerale meststoffenproducenten blijft er van overtuigd dat minerale meststoffen een uitstekende partner zijn voor een correcte bemesting.
Het op de markt brengen van “kunstmest” is sinds 2003 onderworpen aan strenge Europese regelgeving die wordt opgevolgd door de federale overheden. Op basis van hun controles en inspecties blijkt uit niets dat illegale minerale meststoffen een probleem vormen op de Belgische markt. Mocht dit wél zo zijn dan hadden de Belgische fabrikanten als belangrijkste gedupeerde al zeker gereageerd.
Elke burger heeft de keuze om producten die wettelijk op de markt zijn te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn. Ook de boer heeft die keuzevrijheid. Die keuzevrijheid is noch illegaal noch frauduleus. Het gebruik moet wel voldoen aan de wettelijke gebruiksvoorwaarden. Een aanzienlijk pakket daarin zijn milieuvoorwaarden en het is belangrijk dat die door de landbouwer goed opgevolgd worden.
De overheid wil meer zicht krijgen op alle nutriëntenstromen, waaronder “kunstmest”. Administratief wordt dit nu op 2 verschillende manieren opgevolgd: een steekproef van gebruiksgegevens per teelt bij 700 landbouwers uitgevoerd door de overheid en een aangifte door de landbouwers zelf via de Mestbankaangifte. Het resultaat van deze twee meetmethodes ligt om diverse redenen sterk uiteen. Om dit te verhelpen werd onder MAP 6 een meer sluitende en éénvormigere manier van registratie afgesproken. BELFertil pleit al jaren voor een Europese aanpak, omdat de handel van kunstmest op Europees niveau geregeld wordt. Bovendien pleiten we dat de focus zou liggen op verbeterd nutriëntenbeheer op de boerderij, waarbij de landbouwer centraal staat. We hopen dan ook dat dit in overleg met de diverse actoren op het terrein tot een werkbaar systeem leidt.
BELFertil distantieert zich volledig van fraude in de echte zin van het woord. Maar we distantiëren ons eveneens van ongegronde uitspraken en verdachtmakingen. Bovendien is het niet omdat je je kadastraal inkomen fout hebt ingevuld op je complexe belastingbrief, dat je illegaal je huis gebruikt.
De minerale meststoffensector blijft verder inzetten op kwalitatieve producten, productinnovatie, precisielandbouw en dienstverlening naar de landbouwer om het efficiënt gebruik van nutriënten verder te optimaliseren. Samenwerken doorheen de sectoren heen zal meer renderen om de waterkwaliteit verder te verbeteren.

Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” op de Beurs van Libramont
Binnenkort ben je weer welkom op de Beurs van Libramont, waar landbouw ons allemaal raakt! Ontdek gewasteelt, plantengezondheid en dierenwelzijn bij Platform One Health van 25 tot 28 juli 2025!
Nieuwe regels voor staalnames van het FAVV op komst
Op 1 juli 2025 wijzigt het FAVV haar staalnameprocedures volgens het koninklijk besluit van 30 januari 2025, van toepassing op alle officiële stalen en analyses van diervoeders en meststoffen.
Nieuwe checklist voor geïntegreerde gewasbescherming IPM
Vanaf juni is er een nieuwe versie van de IPM-checklist beschikbaar. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht met betrekking tot teeltrotatie, bemesting, schoonwatertank en cultuurcontracten. Ook wordt de vernieuwde Fyteauscan gepresenteerd.
Global Recycling Day 2025

Duurzame bemesting van aardappelen: meer rendement, minder verlies!
Aan het begin van het teeltseizoen willen BELFertil en Belgapom het belang van duurzame bemesting van aardappelen benadrukken.