Farm to fork – tijd om naar de data te luisteren
Alle actoren in de voedselketen zijn het eens met de belangrijkste beginselen van de Farm to Fork strategie en zijn zich er ten volle van bewust dat een constante en substantiële verbetering nodig is om te komen tot een meer duurzame aanpak van onze voedselsystemen. Niettemin blijkt uit verschillende onlangs gepubliceerde studies evenwel dat de huidige doelstellingen, indien zij worden uitgevoerd zoals voorzien, aanzienlijke kosten zullen meebrengen voor de landbouwers in de EU en de levensvatbaarheid van de gehele Europese agro-industrie.
In de afgelopen maanden is in verschillende belangrijke verslagen en studies getracht de impact te beoordelen en te meten van de streefdoelen die de Europese Commissie heeft vastgelegd.
Studies uitgevoerd door USDA, HFFA Research, Joint Research Centre van de EU (JRC), Kiel University en Wageningen University and Research (WUR) besluiten allemaal dat er verschillende belangrijke impacts, trade-offs en blinde vlekken zijn die dringend moeten aangepakt worden door de beleidsmakers van Europa (en verder).
Bijvoorbeeld:
- De JRC-studie voorspelt dat de voorgestelde vermindering van 40 tot 60% broeikasgassen van Europese landbouw, afkomstig van de uitvoering van de Farm to Fark doelstellingen, zal leiden tot het uitbesteden van de Europese landbouwproductie naar andere landen, inclusief het verplaatsten van de uitstoot van de broeikasgassen naar ontwikkelingslanden.
- De Kiel University-studie stelt dat Europa een netto voedsel-importeur zal worden, wat in tegenstrijd is met de open strategische autonomie die de Europese Commissie promootte tijdens de COVID-crisis.
- De USDA-studie concludeert dat de Farm to Fork doelstellingen zouden kunnen leiden tot voedselonzekerheid voor 22 miljoen mensen.
Elk van deze studies, ook al gebruiken ze verschillende methodieken en hebben ze verschillende aandachtspunten en beperkingen, vullen elkaar aan. Ze komen tot dezelfde conclusies. De Europese landbouwproductie zal dalen – in sommige gebieden en voor sommige producten zelfs drastisch.
De meest recente studie van Wageningen, met zijn verschillende scenario's, toont duidelijk aan dat een geïsoleerde beoordeling van de effecten van de Farm to Fork-doelstellingen, slechts een gedeeltelijk beeld zal geven van de cumulatieve realiteit waarmee landbouwers en agrovoedingsactoren in het veld worden geconfronteerd.
Wij willen juist zo graag dat de Commissie een einde maakt aan dit debat over de noodzaak om een cumulatieve effectbeoordeling uit te voeren. Wij vragen om een alomvattende beoordeling omdat wij willen begrijpen waar zich de problemen zullen voordoen, zodat we de mogelijke oplossingen kunnen bespreken.
Terug