
Minerale bemestingsproducten voor betere waterkwaliteit
Na jaren van verbetering, stagneert de gemiddelde waterkwaliteit in Vlaanderen op vlak van stikstof en fosfor. Soms gaat het zelfs de verkeerde kant op (oa. door externe factoren zoals periodes van langdurige droogte tijdens het groeiproces van de gewassen). De landbouwsector is een sleutelspeler om terug aan te knopen met een positieve trendlijn en om voor de beide parameters de kwaliteitsdoelstellingen te halen.
De sector van bemestingsproducten, en in het bijzonder “kunstmest”, wil in open dialoog en met wederzijds begrip meewerken met de Vlaamse overheid en andere betrokkenen aan bijkomende inspanningen om dit doel te bereiken. Ze vraagt wel om proportionele en functionele oplossingen en maatregelen die de Europese regels van bemestingsproducten en vrij verkeer van goederen en diensten respecteert. De huidige voorstellen omtrent de registerplicht schieten hun doel voorbij en dreigen vooral de positie van Vlaamse KMO’s en familiale bedrijven te beschadigen. We vragen dan ook aan de beleidsmakers om in lijn met het regeerakkoord en de beleidsnota’s om geen gold plating toe te passen en beleid te baseren op basis van objectieve parameters, uitgaande van de realiteit in Vlaanderen.
De toeleveringssector van “kunstmest “(stikstof- en fosforhoudende met een industrieel proces vervaardigde meststof) heeft samen met haar klanten en de diverse bevoegdheidsniveaus al diverse initiatieven genomen om de situatie op het terrein te verbeteren en te streven naar een daling van de mogelijke impact op het leefmilieu, en in dit kader in het bijzonder op de waterkwaliteit. Deze ambitie blijft en we zijn overtuigd dat een goede samenwerking met alle betrokken partijen daarvoor noodzakelijk is. We appreciëren de inspanningen van de VLM om met de sector te overleggen, maar we stellen vast dat na één jaar de benadering en aanpak zo fundamenteel verschillen van de realiteit op het terrein dat er helaas weinig sprake is van samenwerking. De sector is niet tegen een proportionele en functionele registerplicht en betere data voor het beleid, maar wel tegen een invulling ervan die zijn doel voorbijschiet, zoals een hoogfrequente registratie.
Terug
Platform One Health neemt je mee “van het land tot op je bord” op de Beurs van Libramont
Binnenkort ben je weer welkom op de Beurs van Libramont, waar landbouw ons allemaal raakt! Ontdek gewasteelt, plantengezondheid en dierenwelzijn bij Platform One Health van 25 tot 28 juli 2025!
Nieuwe regels voor staalnames van het FAVV op komst
Op 1 juli 2025 wijzigt het FAVV haar staalnameprocedures volgens het koninklijk besluit van 30 januari 2025, van toepassing op alle officiële stalen en analyses van diervoeders en meststoffen.
Nieuwe checklist voor geïntegreerde gewasbescherming IPM
Vanaf juni is er een nieuwe versie van de IPM-checklist beschikbaar. Belangrijke wijzigingen zijn aangebracht met betrekking tot teeltrotatie, bemesting, schoonwatertank en cultuurcontracten. Ook wordt de vernieuwde Fyteauscan gepresenteerd.
Global Recycling Day 2025

Duurzame bemesting van aardappelen: meer rendement, minder verlies!
Aan het begin van het teeltseizoen willen BELFertil en Belgapom het belang van duurzame bemesting van aardappelen benadrukken.