
Filmpje over belang van bodemkwaliteit en minerale meststoffen
Organische stof vervult een belangrijke rol voor de bodemkwaliteit, vanwege effecten op bodemvruchtbaarheid (leveren en vasthouden van nutriënten), bodemstructuur, het vochthoudend vermogen en een actief en divers bodemleven. De laatste tijd is er sprake van een toenemende aandacht voor de rol die de bodem kan spelen bij het tegengaan van klimaatverandering, door het vastleggen van koolstof in de vorm van organische stof. De vraag is welke rol minerale meststoffen daarbij spelen.
Meststoffen Nederland, de Nederlandse zusterorganisatie van BELFertil, zet zich in voor een meer circulaire benadering van het landbouwsysteem met een hoge en verantwoorde productie per hectare. 'Op die manier leveren wij een bijdrage aan een goede voedselproductie met minimale belasting voor het milieu en het klimaat', geeft Reinier Gerrits aan. Om dat kracht bij te zetten, lanceert Meststoffen Nederland een video. 'Boeren weten prima hoe het zit. Maar alle andere mensen die iets over de landbouw moeten vinden, kunnen zo de kennis tot zich nemen. Op die manier proberen we tot een genuanceerder beeld te komen over het gebruik van kunstmest naast organische mest.'
Terug
Europese handelsvoorwaarden: Acces2Marktets portaal en Britse praktische gids
De Europese Commissie heeft een interactief portaal gelanceerd om KMO’s te helpen handel te drijven met landen buiten de EU en de Britse regering heeft een praktische gids over haar grensoperaties opgesteld. Allemaal informatie die belangrijk is voor de in- en uitvoer van bijvoorbeeld… minerale meststoffen natuurlijk!
Optimaal bemesten met minerale meststoffen: nieuwe instructiefilmpjes.
Met 4 filmpjes willen Inagro, ILVO en PCLT landbouwers tips aanreiken om het bemesten in optimale omstandigheden én met het hoogste rendement uit te voeren.
Minerale bemestingsproducten voor betere waterkwaliteit
Na jaren van verbetering, stagneert de gemiddelde waterkwaliteit in Vlaanderen op vlak van stikstof en fosfor. De sector van de minerale meststoffen wil in open dialoog en met wederzijds begrip meewerken met de Vlaamse overheid en andere betrokkenen aan bijkomende inspanningen om dit doel te bereiken.
Hervorming Europese chemiewetgeving moet steunen op wetenschappelijke data en strenge controle op ingevoerde producten
De Europese Commissie heeft haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal.
Meer dan 50 chemie- en farmabedrijven stappen in sectoraal actieplan om minder water te verbruiken.
Het vrijwillige initiatief sluit hiermee aan op de doelstellingen van de recent aangekondigde Blue Deal waarmee de Vlaamse regering voluit inzet op circulair watergebruik.