Gebaseerd op wetenschap en innovatie!

09.10.2020
definities

Definities

Groeimiddelen zijn producten ontwikkeld om gewassen te voeden of om de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem te verbeteren. Ze omvatten meststoffen en bodemverbeteraars.

Meststoffen hebben als voornaamste functie nutriënten (primaire nutriënten, secundaire nutriënten en micronutriënten) te verschaffen aan gewassen. Ze zijn verkrijgbaar in vaste (korrels, poeder, tabletten), vloeibare of gasvorm. Meststoffen die de plant voeden mogen niet worden verward met gewasbeschermingsmiddelen die worden gebruikt om ze te beschermen tegen ziektes of parasieten en tegen de concurrentie met onkruid.

Minerale meststoffen worden geproduceerd op basis van (ondergronds) gewonnen mineralen (fosfor, kalium, bepaalde vormen van stikstof) of op basis van stikstof uit de lucht. Er zijn enkelvoudige en samengestelde minerale meststoffen. Enkelvoudige minerale meststoffen bevatten slechts één primaire nutriënt:

  • stikstofmeststoffen: ammoniumnitraten, ureum, stikstofoplossing ...
  • fosfaatmeststoffen: superfosfaat ...
  • kaliummeststoffen: kaliumchloride, kaliumsulfaat …

Samengestelde minerale meststoffen bevatten twee (binaire meststoffen) of drie (ternaire meststoffen) primaire nutriënten (N, P, K).

Organisch-minerale meststoffen bevatten zowel organische stoffen van plantaardige en/of dierlijke oorsprong als minerale groeistoffen. Ze moeten ten minste één procent organische stikstof bevatten en mogen geen organisch samengestelde stikstof bevatten.

Alle nutriënten in organische meststoffen zijn van dierlijke of plantaardige oorsprong. Het zijn onder meer ontlasting van dieren (mest, gier, drek, …) of industriële bijproducten zoals poeder van leer of hoorn, draf van bieten of wijn, algen, veekoek enz. Ze bevatten geen organisch samengestelde stikstof.

Bij meststof wordt het percentage van elk bestanddeel als volgt vermeld: NPK 7-5-6 betekent dat de meststof 7% stikstof (N) bevat, 5% fosfor (P2O5) en 6% kaliumoxide (K2O). Ze kunnen worden aangevuld met spoorelementen (borium, koper, ijzer, mangaan, molybdeen, zink ...) om specifieke tekorten aan te vullen.

Bodemverbeteraars verbeteren de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem.

Basische minerale bodemverbeteraars moeten vooral de zuurtegraad van de bodem in stand houden of verhogen om een milieu te creëren dat gunstig is voor de plantengroei. Deze bodemverbeteraars worden onder meer gekenmerkt door hun neutraliserende waarde, hun gehalte aan CaO en MgO, hun oplosbaarheid. Bodemvruchtbaarheid heeft hoofdzakelijk te maken met een combinatie van mineralen en organische elementen, en met een juiste structuur voor een optimale uitwisseling van lucht en water. Je kunt de bodem op een rationele manier wijzigen door hem aan te vullen met kalk en magnesium om de bodemstructuur fysiek te verbeteren. Dat leidt tot een beter chemisch evenwicht, wat de bodembiologie ten goede komt. Door de zuurtegraad van de toplaag onder controle te brengen met behulp van de sterke base, kun je er ook voor zorgen dat de planten de elementen van de meststof beter opnemen.

Organische bodemverbeteraars zoals mest of compost helpen de fysieke en microbiologische eigenschappen van de bodem te verbeteren door de voorraad aan organisch materiaal in de bodem (humus) weer op peil te brengen.

Terug
waarom-bemesten

Waarom bemesten?

Om aan de vraag van de steeds toenemende wereldbevolding te kunnen blijven voldoen, zal de voedselproductie met circa 70% moeten toenemen ten opzichte van vandaag.
productie

Productie

Elk jaar zet de Europese industrie miljoenen tonnen grondstoffen om in veilige, praktische producten gebaseerd op de drie voornaamste plantennutriënten.
minerale-meststoffen

Minerale meststoffen

Om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien door ze een optimaal dieet te garanderen en ze extra van voeding te voorzien.
plantennutrienten

Plantennutriënten

Alle planten hebben mineralen nodig om te groeien. Het zijn essentiële voedingsstoffen die de plant samen met water langs zijn wortels opneemt uit de bodem.
1000-bedrijven-en-organisaties-vanuit-heel-europa-steunen-de-antwerp-declaration-en-pleiten-voor-een-ambitieuze-europese-industrial-deal

1.000 bedrijven en organisaties vanuit heel Europa steunen de Antwerp Declaration en pleiten voor een ambitieuze Europese Industrial Deal

Daarmee roepen bedrijfsleiders en sociale partners uit 25 verschillende industriesectoren op om van een strategisch industriebeleid op lange termijn een topprioriteit te maken voor de volgende Europese Commissie.
gloednieuwe-website-rond-duurzame-bemesting-van-aardappelen

Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen.

BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen.
persbericht-europese-industrie-roept-met-antwerp-declaration-op-tot-industrial-deal-met-10-dringende-acties-om-de-internationale-concurrentiekracht-te-herstellen

Persbericht: Europese industrie roept met ‘Antwerp Declaration’ op tot Industrial Deal met 10 dringende acties om de internationale concurrentiekracht te herstellen

meststoffen-koolstofvrij-maken-tegen-2050-de-weg-naar-klimaatneutraliteit

Meststoffen koolstofvrij maken tegen 2050: de weg naar klimaatneutraliteit

Het nieuwe plan van Fertilizers Europe onderzoekt wat er nodig is om deze doelen te bereiken en stelt flinke ambities.
global-fertilizer-day-2023-fijne-wereldwijde-dag-van-de-meststof

Global Fertilizer Day 2023

Fijne wereldwijde dag van de meststof!
overweldigend-succes-van-de-eerste-editie-van-het-platform-plantengezondheid

Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

gespecialiseerde-meststoffen

Gespecialiseerde meststoffen

Er bestaan verschillende soorten meststoffen: enkelvoudige (met enkel stikstof N) of NPK-meststoffen. Klassieke NPK-meststoffen geven hun voedingsstoffen onmiddellijk af, maar meststoffen kunnen ook “Gecontroleerd vrijkomen”.
meststoffenindustrie-heeft-prioritaire-toegang-tot-gasvoorziening-nodig

Meststoffenindustrie heeft prioritaire toegang tot gasvoorziening nodig

Deze sector is essentieel voor de voedselzekerheid in Europa.
stikstof

Stikstof

Stikstof is zo belangrijk omdat het een bestanddeel is van veel belangrijke structurele, genetische en metabolische verbindingen zoals eiwitten, DNA, chlorofyl . Het komt voor in bijna elke biochemische reactie die leven mogelijk maakt.
fosfor

Fosfor

Deze mobiele energiedrager wordt gevormd tijdens de fotosynthese en levert de nodige energie aan de plant tijdens de hele groeiperiode.
kalium

Kalium

De voedingsstof die door planten in de grootste hoeveelheid wordt opgenomen. Het komt in het celvocht uitsluitend voor in de vorm van kaliumionen.
bekalking

Bekalking

Kalkmeststoffen hebben een verhogend effect op de zuurtegraad van de bodem en hebben ook een gunstig effect op de fysieke eigenschappen van de bodem.

Secundaire- en micronutriënten

Voedingsstoffen of nutriënten zijn stoffen die onontbeerlijk zijn voor de groei en de instandhouding van een organisme.
meststoffen-nederland-lanceert-visie-kunstmest-40

Meststoffen Nederland lanceert visie 'KunstMest 4.0'

Centraal daarin staat een meer circulaire benadering van de bemesting met een hoge, maar verantwoorde productiviteit per hectare.
geen-leven-zonder-kalk

Bezoek aan de kalkmijn van Lhoist

Verschillende specialisten legden het belang van kalk in de landbouw uit aan de uitgenodigde journalisten.
Wie houdt nu niet van cookies