Gebaseerd op wetenschap en innovatie!

15.12.2023
meststoffen-koolstofvrij-maken-tegen-2050-de-weg-naar-klimaatneutraliteit

Meststoffen koolstofvrij maken tegen 2050: de weg naar klimaatneutraliteit

De Europese meststoffenindustrie zorgt voor een betrouwbare levering van essentiële voedingsstoffen aan Europese boeren en draagt zo bij aan de voedselzekerheid in Europa. Stikstof is een van de belangrijkste voedingsstoffen; stikstofmeststoffen zijn gebaseerd op ammoniak. De industrie streeft naar een klimaatneutrale productie van ammoniak in 2050 en de sector heeft potentiële trajecten ontwikkeld om dit doel te bereiken. Meerdere alternatieve technologieën kunnen de uitstoot van broeikasgassen door de ammoniakfabrieken tegen 2050 elimineren en tegen 2030 al aanzienlijk verminderen. Het nieuwe plan van Fertilizers Europe onderzoekt wat er nodig is om deze doelen te bereiken en stelt flinke ambities.

Op dit moment wordt ammoniak geproduceerd door stikstof en waterstof te combineren in het Haber-Bosch-proces, waarbij de waterstof wordt geproduceerd uit aardgas. Het overgrote deel van de CO2-uitstoot is afkomstig van de waterstofproductie en deze kan worden verminderd of geëlimineerd via alternatieve productieroutes voor waterstof (green hydrogen). Alternatieve productietechnologieën om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen of te elimineren zijn onder andere het vervangen van aardgas als onze primaire grondstof door biomethaan of biogas, het afvangen en opslaan van CO2 die vrijkomt tijdens de productieprocessen en elektrolyse op grote schaal. Als deze technologieën snel op grote schaal worden toegepast, zullen de nieuwe technologieën naar verwachting goedkoper worden. Overvloedige beschikbaarheid van laaggeprijsde hernieuwbare energie is belangrijk voor grootschalige implementatie!

De Europese Commissie zou de overgang van de industrieën kunnen ondersteunen door:

  • Zorgen voor tijdige en effectieve maatregelen om een oneerlijk concurrentievoordeel voor niet-Europese producenten te voorkomen;
  • De vraag naar klimaatvriendelijk geproduceerde meststoffen te stimuleren met een labelsysteem, gevolgd door een verplichte verbruiksdoelstelling voor alle verbruik in de EU;
  • investeringen aan te moedigen, zodat de resterende kloof tussen de kosten van de alternatieve routes en de huidige productieroute wordt gedicht.

Tegen 2026 zou iedere productiesite in de EU een masterplan voorbereid hebben. De industrie heeft hier een fantastische kans om voorop te lopen in de overgang naar een klimaatneutrale economie tegen 2050 en een werkpaard te zijn van de Europese waterstofeconomie!

Terug
waarom-bemesten

Waarom bemesten?

Om aan de vraag van de steeds toenemende wereldbevolding te kunnen blijven voldoen, zal de voedselproductie met circa 70% moeten toenemen ten opzichte van vandaag.
productie

Productie

Elk jaar zet de Europese industrie miljoenen tonnen grondstoffen om in veilige, praktische producten gebaseerd op de drie voornaamste plantennutriënten.
minerale-meststoffen

Minerale meststoffen

Om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien door ze een optimaal dieet te garanderen en ze extra van voeding te voorzien.
definities

Definities

Groeimiddelen zijn producten ontwikkeld om gewassen te voeden of om de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem te verbeteren. Ze omvatten meststoffen en bodemverbeteraars.
plantennutrienten

Plantennutriënten

Alle planten hebben mineralen nodig om te groeien. Het zijn essentiële voedingsstoffen die de plant samen met water langs zijn wortels opneemt uit de bodem.
1000-bedrijven-en-organisaties-vanuit-heel-europa-steunen-de-antwerp-declaration-en-pleiten-voor-een-ambitieuze-europese-industrial-deal

1.000 bedrijven en organisaties vanuit heel Europa steunen de Antwerp Declaration en pleiten voor een ambitieuze Europese Industrial Deal

Daarmee roepen bedrijfsleiders en sociale partners uit 25 verschillende industriesectoren op om van een strategisch industriebeleid op lange termijn een topprioriteit te maken voor de volgende Europese Commissie.
gloednieuwe-website-rond-duurzame-bemesting-van-aardappelen

Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen.

BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen.
persbericht-europese-industrie-roept-met-antwerp-declaration-op-tot-industrial-deal-met-10-dringende-acties-om-de-internationale-concurrentiekracht-te-herstellen

Persbericht: Europese industrie roept met ‘Antwerp Declaration’ op tot Industrial Deal met 10 dringende acties om de internationale concurrentiekracht te herstellen

global-fertilizer-day-2023-fijne-wereldwijde-dag-van-de-meststof

Global Fertilizer Day 2023

Fijne wereldwijde dag van de meststof!
overweldigend-succes-van-de-eerste-editie-van-het-platform-plantengezondheid

Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

gespecialiseerde-meststoffen

Gespecialiseerde meststoffen

Er bestaan verschillende soorten meststoffen: enkelvoudige (met enkel stikstof N) of NPK-meststoffen. Klassieke NPK-meststoffen geven hun voedingsstoffen onmiddellijk af, maar meststoffen kunnen ook “Gecontroleerd vrijkomen”.
meststoffenindustrie-heeft-prioritaire-toegang-tot-gasvoorziening-nodig

Meststoffenindustrie heeft prioritaire toegang tot gasvoorziening nodig

Deze sector is essentieel voor de voedselzekerheid in Europa.
stikstof

Stikstof

Stikstof is zo belangrijk omdat het een bestanddeel is van veel belangrijke structurele, genetische en metabolische verbindingen zoals eiwitten, DNA, chlorofyl . Het komt voor in bijna elke biochemische reactie die leven mogelijk maakt.
fosfor

Fosfor

Deze mobiele energiedrager wordt gevormd tijdens de fotosynthese en levert de nodige energie aan de plant tijdens de hele groeiperiode.
kalium

Kalium

De voedingsstof die door planten in de grootste hoeveelheid wordt opgenomen. Het komt in het celvocht uitsluitend voor in de vorm van kaliumionen.
bekalking

Bekalking

Kalkmeststoffen hebben een verhogend effect op de zuurtegraad van de bodem en hebben ook een gunstig effect op de fysieke eigenschappen van de bodem.

Secundaire- en micronutriënten

Voedingsstoffen of nutriënten zijn stoffen die onontbeerlijk zijn voor de groei en de instandhouding van een organisme.
meststoffen-nederland-lanceert-visie-kunstmest-40

Meststoffen Nederland lanceert visie 'KunstMest 4.0'

Centraal daarin staat een meer circulaire benadering van de bemesting met een hoge, maar verantwoorde productiviteit per hectare.
geen-leven-zonder-kalk

Bezoek aan de kalkmijn van Lhoist

Verschillende specialisten legden het belang van kalk in de landbouw uit aan de uitgenodigde journalisten.
Wie houdt nu niet van cookies