Gebaseerd op wetenschap en innovatie!

22.02.2024
persbericht-europese-industrie-roept-met-antwerp-declaration-op-tot-industrial-deal-met-10-dringende-acties-om-de-internationale-concurrentiekracht-te-herstellen

Persbericht: Europese industrie roept met ‘Antwerp Declaration’ op tot Industrial Deal met 10 dringende acties om de internationale concurrentiekracht te herstellen

Tijdens een European Industry Summit bij BASF in Antwerpen hebben meer dan 70 internationale CEO’s uit bijna 20 industriesectoren de ‘Antwerp Declaration for a European Industrial Deal’ overhandigd aan Belgisch premier Alexander De Croo en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Met deze verklaring van Antwerpen engageren de bedrijven zich voor een duurzame industriële transitie, maar vragen ze met urgentie om een ondersteunend industriebeleid dat de Europese industrie weer concurrentieel en aantrekkelijk voor investeringen maakt. De industrietop vond plaats onder auspiciën van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon en Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns.

Meer dan 70 internationale CEO’s (van onder andere BELFertil-leden Yara, Lanxess en ook Fertilizers Europe en essenscia) verzamelden op de European Industry Summit met vertegenwoordigers van Europese industriefederaties, vakbondsorganisaties en overheidsadministraties. Zij gingen er met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en eerste minister Alexander De Croo in dialoog over de structurele handicaps en de verzwakte concurrentiepositie waarmee de industrie in Europa worstelt, te midden van een zorgwekkende economische situatie en ingrijpende geopolitieke verschuivingen.

De aanwezige energie-intensieve industriesectoren – chemie, energie, farma, kunst- en meststoffen, textiel, staal, metaal, zink, kalk, cement, keramiek, papier, glas, mijnbouw, industriële gassen en raffinaderijen – vertegenwoordigen samen liefst 7,8 miljoen jobs in Europa. Tijdens een rondetafelgesprek, mee georganiseerd door de Europese en Belgische chemiefederaties Cefic en essenscia, beklemtoonden de bedrijfsleiders de nood aan een strategisch industriebeleid dat ondernemingen een beleidskader biedt dat meer duidelijkheid, voorspelbaarheid en vertrouwen creëert.

De ‘Antwerp Declaration’ lijst daarvoor tien concrete acties op. Topprioriteit is de uitwerking van een Europese Industrial Deal als een van de voornaamste speerpunten op de strategische agenda van de volgende Europese Commissie. Cruciale kwesties zijn de aanpak van overregulering, de oprichting van een Europees transitiefonds voor investeringsprojecten in de energie-intensieve industrie en de overvloedige beschikbaarheid van competitieve koolstofarme energie via strategische partnerschappen en robuuste infrastructuur.

De verklaring van Antwerpen focust daarnaast op de ontwikkeling van duurzame technologieën, zoals chemische recyclage en de opvang van CO2 voor opslag of hergebruik, een verhoogde grondstoffenonafhankelijkheid, het stimuleren van innovatie en het aanwakkeren van de vraag naar duurzame producten. Voorts dient de Europese interne markt versterkt te worden en is er nood aan een nieuwe geest van wetgeving die investeringen niet afremt maar aantrekt en die meer coherentie in de beleidsuitvoering garandeert.

Martin Brudermüller, voorzitter Cefic en CEO BASF. "De basisindustrieën in Europa worstelen met ongeziene uitdagingen: de vraag daalt, kosten stijgen, investeringen stagneren en de productie is aanzienlijk teruggevallen wat de concurrentiepositie stevig ondermijnt. We willen de transformatie van onze bedrijven stimuleren, maar daarvoor hebben we dringend nood aan doortastende maatregelen die de juiste randvoorwaarden creëren om in Europa te investeren. De ‘Antwerp Declaration’ biedt daarvoor een plan van aanpak. Door van de Industrial Deal een strategische prioriteit te maken, kan de Europese Unie het pad effenen naar een veerkrachtig, concurrerend en duurzaam Europa. Het is de enige manier om de rest van de wereld te laten zien dat de Green Deal werkt."

Hans Casier, voorzitter essenscia en CEO INEOS Phenol en INEOS Nitriles: “Deze ‘Antwerp Declaration’ moet de basis leggen voor een industriële renaissance in Europa. We hebben een doelgericht industriebeleid nodig dat investeringen aantrekt en kwaliteitsvolle jobs en topexpertise hier houdt. Anders dreigt Europa voor heel wat essentiële goederen sterk afhankelijk te worden van andere regio’s, met alle gevolgen van dien. We zien nu al investeringen met bijhorende jobs verhuizen naar andere continenten. Ook de slaagkans van de Green Deal hangt af van het ambitieniveau van de Industrial Deal. De sector van de chemie en life sciences wil forse inspanningen blijven leveren op het vlak van milieu en klimaat, maar net daarom is er geen tijd te verliezen om op alle politieke niveaus een stimulerend industriebeleid uit te tekenen en uit te voeren.”

De European Industry Summit vond niet toevallig plaats bij BASF Antwerpen. Dat is het grootste chemieproductiecentrum van België, gelegen in de Antwerpse haven waar zich de grootste chemiecluster van Europa bevindt. Tijdens de bijeenkomst was er ook een specifieke sessie waar de industriesectoren in gesprek gingen met Enrico Letta, de voormalige Italiaanse premier die in opdracht van de Europese Raad een onafhankelijk rapport over de toekomst van de interne markt voorbereidt, en Jo Brouns, die als Vlaamse minister van Economie tijdelijk voorzitter is van de Europese raad van de ministers van industrie. Het Belgisch voorzitterschap zet het versterken van de concurrentiekracht van de industrie op deze manier bovenaan de politieke en maatschappelijke agenda.

Terug
waarom-bemesten

Waarom bemesten?

Om aan de vraag van de steeds toenemende wereldbevolding te kunnen blijven voldoen, zal de voedselproductie met circa 70% moeten toenemen ten opzichte van vandaag.
productie

Productie

Elk jaar zet de Europese industrie miljoenen tonnen grondstoffen om in veilige, praktische producten gebaseerd op de drie voornaamste plantennutriënten.
minerale-meststoffen

Minerale meststoffen

Om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien door ze een optimaal dieet te garanderen en ze extra van voeding te voorzien.
definities

Definities

Groeimiddelen zijn producten ontwikkeld om gewassen te voeden of om de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem te verbeteren. Ze omvatten meststoffen en bodemverbeteraars.
plantennutrienten

Plantennutriënten

Alle planten hebben mineralen nodig om te groeien. Het zijn essentiële voedingsstoffen die de plant samen met water langs zijn wortels opneemt uit de bodem.
1000-bedrijven-en-organisaties-vanuit-heel-europa-steunen-de-antwerp-declaration-en-pleiten-voor-een-ambitieuze-europese-industrial-deal

1.000 bedrijven en organisaties vanuit heel Europa steunen de Antwerp Declaration en pleiten voor een ambitieuze Europese Industrial Deal

Daarmee roepen bedrijfsleiders en sociale partners uit 25 verschillende industriesectoren op om van een strategisch industriebeleid op lange termijn een topprioriteit te maken voor de volgende Europese Commissie.
gloednieuwe-website-rond-duurzame-bemesting-van-aardappelen

Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen.

BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen.
meststoffen-koolstofvrij-maken-tegen-2050-de-weg-naar-klimaatneutraliteit

Meststoffen koolstofvrij maken tegen 2050: de weg naar klimaatneutraliteit

Het nieuwe plan van Fertilizers Europe onderzoekt wat er nodig is om deze doelen te bereiken en stelt flinke ambities.
global-fertilizer-day-2023-fijne-wereldwijde-dag-van-de-meststof

Global Fertilizer Day 2023

Fijne wereldwijde dag van de meststof!
overweldigend-succes-van-de-eerste-editie-van-het-platform-plantengezondheid

Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

gespecialiseerde-meststoffen

Gespecialiseerde meststoffen

Er bestaan verschillende soorten meststoffen: enkelvoudige (met enkel stikstof N) of NPK-meststoffen. Klassieke NPK-meststoffen geven hun voedingsstoffen onmiddellijk af, maar meststoffen kunnen ook “Gecontroleerd vrijkomen”.
meststoffenindustrie-heeft-prioritaire-toegang-tot-gasvoorziening-nodig

Meststoffenindustrie heeft prioritaire toegang tot gasvoorziening nodig

Deze sector is essentieel voor de voedselzekerheid in Europa.
stikstof

Stikstof

Stikstof is zo belangrijk omdat het een bestanddeel is van veel belangrijke structurele, genetische en metabolische verbindingen zoals eiwitten, DNA, chlorofyl . Het komt voor in bijna elke biochemische reactie die leven mogelijk maakt.
fosfor

Fosfor

Deze mobiele energiedrager wordt gevormd tijdens de fotosynthese en levert de nodige energie aan de plant tijdens de hele groeiperiode.
kalium

Kalium

De voedingsstof die door planten in de grootste hoeveelheid wordt opgenomen. Het komt in het celvocht uitsluitend voor in de vorm van kaliumionen.
bekalking

Bekalking

Kalkmeststoffen hebben een verhogend effect op de zuurtegraad van de bodem en hebben ook een gunstig effect op de fysieke eigenschappen van de bodem.

Secundaire- en micronutriënten

Voedingsstoffen of nutriënten zijn stoffen die onontbeerlijk zijn voor de groei en de instandhouding van een organisme.
meststoffen-nederland-lanceert-visie-kunstmest-40

Meststoffen Nederland lanceert visie 'KunstMest 4.0'

Centraal daarin staat een meer circulaire benadering van de bemesting met een hoge, maar verantwoorde productiviteit per hectare.
geen-leven-zonder-kalk

Bezoek aan de kalkmijn van Lhoist

Verschillende specialisten legden het belang van kalk in de landbouw uit aan de uitgenodigde journalisten.
Wie houdt nu niet van cookies