Kalium
Kalium (K) is na stikstof, de voedingsstof die door planten in de grootste hoeveelheid wordt opgenomen. Kalium is geen bestanddeel van de organische stoffen waaruit de plant is samengesteld. Het komt in het celvocht uitsluitend voor in de vorm van kaliumionen.
Deze kaliumionen vervullen echter een onmisbare functie bij de vochthuishouding en de stofwisselingsprocessen in de plant. Daardoor heeft kalium een gunstige invloed op de opbrengst en kwaliteit van gewassen. Kalium vermindert de gevoeligheid van de gewassen voor droogte, vermindert de gevoeligheid van het gewas voor (nacht)vorst, kan de schade door sommige schimmelziekten enigszins beperken en het verbetert kwaliteitseigenschappen (zoals smaak, kleur, geur, houdbaarheid) van diverse producten.
In de bemestingspraktijk wordt niet gesproken van kalium (K) maar veel meer van kali (K2O). Info over verschillende plantennutriënten en hun functie: CropNutrition en IPNI.