
Stikstof
Stikstof is het belangrijkste plantennutriënt. Stikstof is zo belangrijk omdat het een bestanddeel is van veel belangrijke structurele, genetische en metabolische verbindingen zoals eiwitten, DNA, chlorofyl (het molecule, ook bladgroen genoemd, dat zonne-energie kan opvangen voor de fotosynthese), ... Het komt dus voor in bijna elke biochemische reactie die leven mogelijk maakt.
Stikstoftekort is dan ook één van de grootste problemen waar gewassen wereldwijd mee te kampen krijgen. Bijna 80% van onze atmosfeer bestaat uit stikstof. Het komt echter voor als stikstofgas (N2) en in deze vorm kunnen planten het niet opnemen.
Voldoende stikstof geeft de bladeren een donkergroene kleur door een hoge concentratie aan chlorofyl. Stikstoftekort uit zich dikwijls in chlorosis, een afname in de hoeveelheid chlorofyl waardoor de bladeren geel worden. Deze verkleuring gebeurt eerst bij de oudere bladeren, en breidt zich uit naar de jongere bladeren als het stikstoftekort erger wordt. Trage groei en dwerggroei zijn ook indicatoren die op stikstoftekort wijzen.

Waarom bemesten?
Om aan de vraag van de steeds toenemende wereldbevolding te kunnen blijven voldoen, zal de voedselproductie met circa 70% moeten toenemen ten opzichte van vandaag.
Productie
Elk jaar zet de Europese industrie miljoenen tonnen grondstoffen om in veilige, praktische producten gebaseerd op de drie voornaamste plantennutriënten.
Minerale meststoffen
Om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien door ze een optimaal dieet te garanderen en ze extra van voeding te voorzien.
Definities
Groeimiddelen zijn producten ontwikkeld om gewassen te voeden of om de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem te verbeteren. Ze omvatten meststoffen en bodemverbeteraars.
Plantennutriënten
Alle planten hebben mineralen nodig om te groeien. Het zijn essentiële voedingsstoffen die de plant samen met water langs zijn wortels opneemt uit de bodem.