
Bekalking
Naast bemesten met nutriënten is bekalken ook een belangrijke factor voor een goede bodemvruchtbaarheid. Kalkmeststoffen hebben een verhogend effect op de zuurtegraad van de bodem. Een pH-stijging staat gelijk aan een daling van de zuurheid of stijging van de basiciteit. Bekalken heeft ook een gunstig effect op de fysieke eigenschappen van de bodem want het bevordert vorming van de gewenste kruimelstructuur in de bodem.
De pH van de bodem daalt door plantmetabolisme, verzurende neerslag, uitspoeling van kalkdeeltjes, en de verzurende werking van sommige meststoffen.
De zuurtegraad of pH van de bodem heeft invloed op:
- De beschikbaarheid van nutriënten voor het gewas
- De vrijzetting van elementen zoals aluminium, die toxisch zijn voor planten
- De bodemstructuur
- De biologische activiteiten in de bodem
- De mineralisatie van organische stof
Kalkrijke gronden zijn van nature beschermd tegen verzuring. Ze bevatten een groot percentage aan natuurlijke kalksteen. Bij het oplossen van deze kalksteen kan het optreden als base en zo als buffer tegen verzuring optreden. De praktijk van het bekalken wordt door landbouwers reeds lang toegepast om de negatieve gevolgen van verzuring voor de bodemvruchtbaarheid tegen te gaan.
Wat is kalk?
Kalk is een verzamelnaam voor verschillende calciumzouten:
- Kalksteen of calciumcarbonaat (CaCO3) komt als gesteente in enorme hoeveelheden voor over de hele wereld.
- Ongebluste kalk of calciumoxide (CaO) ontstaat door omzetting van calciumcarbonaat bij hoge temperaturen waarbij koolstofdioxide (CO2) wordt vrijgezet.
- Gebluste kalk of calciumhydroxide (Ca(OH)2) is een sterk basische verbinding gevormd uit de reactie van ongebluste kalk met water (H2O).
De hoeveelheid bekalking wordt uitgedrukt in zbw = zuurbindende waarde. De zuurbindende waarde van je bodem kan je best laten bepalen via een bodemanalyse van de bouwvoor. Bij de pH-bepaling krijg je meestal een bekalkingsadvies.
Algemeen mag men aannemen dat voor akkerland niet meer dan 2000 kg zbw/ha en voor weiden maximaal 1500 kg zbw/ha mag bekalkt worden. Gemiddeld is de nood aan zbw/ha per jaar tussen de 400 en de 700 eenheden. De formule om de hoeveelheid kalk per ha van een kalksoort te berekenen is:
Bekalkingsadvies (zuurbindende waarde | zbw | ) | ✕ 100 |
ha | |||
Zuurbinde waarde (zbw) kalksoort |
Bij herstelbekalking moet een grote hoeveelheid kalk gestrooid worden. Voor een goede vermenging met de grond is het aangewezen om ⅔ aan te brengen vóór het ploegen en ⅓ na het ploegen.

Waarom bemesten?
Om aan de vraag van de steeds toenemende wereldbevolding te kunnen blijven voldoen, zal de voedselproductie met circa 70% moeten toenemen ten opzichte van vandaag.
Productie
Elk jaar zet de Europese industrie miljoenen tonnen grondstoffen om in veilige, praktische producten gebaseerd op de drie voornaamste plantennutriënten.
Minerale meststoffen
Om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien door ze een optimaal dieet te garanderen en ze extra van voeding te voorzien.
Definities
Groeimiddelen zijn producten ontwikkeld om gewassen te voeden of om de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem te verbeteren. Ze omvatten meststoffen en bodemverbeteraars.
Plantennutriënten
Alle planten hebben mineralen nodig om te groeien. Het zijn essentiële voedingsstoffen die de plant samen met water langs zijn wortels opneemt uit de bodem.