
Minerale meststoffen
Net zoals mensen en dieren, hebben planten eten nodig om te groeien en te leven. Hun voeding verschilt grondig van die van ons. Geen “pizza Hawai” of “Op de huid gebakken zeebaars, gekonfijte zonnegroenten, artisjok ‘Violet de Provence’, olijfcrumble en olijfolie met limoenzout”. Planten houden het op een eenvoudig dieet: water (H2O), koolstof (CO2), zuurstof (O2, in de lucht en in de bodem), en een aantal mineralen.
Wilde planten of plantengemeenschappen passen zich aan, aan wat voorradig is in hun omgeving: bv. netels groeien op gronden met veel organisch materiaal, woestijnplanten op plekken met weinig water. Maar om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren, helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien door ze een optimaal dieet te garanderen en ze extra van voeding te voorzien. Vandaar de termen “plantenvoeding”, “nutriënten“ en “meststoffen” of in het Engels “fertilizer”: – mineralen toevoegen om de bodem vruchtbaar te maken voor optimale gewasgroei. Deze mineralen kunnen toegevoegd worden in hun zuivere vorm (vaak zouten) of onder organische vorm (zoals compost, plantaardige of dierlijke resten).

Waarom bemesten?
Om aan de vraag van de steeds toenemende wereldbevolding te kunnen blijven voldoen, zal de voedselproductie met circa 70% moeten toenemen ten opzichte van vandaag.
Productie
Elk jaar zet de Europese industrie miljoenen tonnen grondstoffen om in veilige, praktische producten gebaseerd op de drie voornaamste plantennutriënten.
Definities
Groeimiddelen zijn producten ontwikkeld om gewassen te voeden of om de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem te verbeteren. Ze omvatten meststoffen en bodemverbeteraars.
Plantennutriënten
Alle planten hebben mineralen nodig om te groeien. Het zijn essentiële voedingsstoffen die de plant samen met water langs zijn wortels opneemt uit de bodem.
Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!
