Gebaseerd op wetenschap en innovatie!

09.10.2020
plantennutrienten

Plantennutriënten

Alle planten hebben mineralen nodig om te groeien. Het zijn essentiële voedingsstoffen die de plant samen met water langs zijn wortels opneemt uit de bodem. Een gebrek aan mineralen in de bodem resulteert snel in beperking van de plantengroei.

Bodems zijn niet in staat om zelf in te staan voor voldoende mineralen om de huidige productie van voedingsgewassen te onderhouden zonder uitgeput te geraken. Het is daarom essentieel om gecultiveerde gronden via bemesting van mineralen te voorzien. De bodems kunnen zo de planten van voedingsstoffen voorzien, die op hun beurt door mens of dier worden geconsumeerd. Er zijn 17 essentiële voedingsstoffen bekend. Ze worden onderverdeeld in macronutriënten, secundaire nutriënten en micronutriënten naargelang de hoeveelheid die een plant nodig heeft om optimaal te groeien.

De macronutriënten zijn:

  • koolstof (C), zuurstof (O), waterstof (H), stikstof (N), fosfor (P), kalium (K).
  • Secundaire nutriënten zijn calcium (Ca), magnesium (Mg) en zwavel (S).
  • Op dit moment zijn er ook 8 elementen erkend als essentieel micronutriënt: molybdeen (Mo), nikkel (Ni), koper (Cu), zink (Zn), mangaan (Mn), boor (B), ijzer (Fe) en chloor (Cl).

Ze spelen een essentiële rol in belangrijke enzymatische reacties zoals fotosynthese en stikstoffixatie. Als één van deze elementen tekort schiet zal de groei van de plant gehinderd worden, zelfs als alle overige elementen in voldoende mate aanwezig zijn. Niet alleen de absolute hoeveelheden maar ook de onderlinge verhoudingen moeten in balans zijn. Bij tekorten of onevenwichtige voeding kunnen verschijnselen optreden op zoals bladverkleuring.

Waterstof, zuurstof en koolstof zijn zelden beperkende nutriënten in België. In grote delen van de wereld is water wel beperkend. Dan moet men water (“irrigatie”) of water en mineralen (“fertigatie”) toepassen. Deze elementen haalt de plant rechtstreeks uit water (H2O) en uit de lucht via koolstofdioxide (CO2). Alle overige 14 elementen worden via de plantenwortels uit de bodem opgenomen. In sommige gewassen, zoals fruit, past men ook mineralen toe via bladtoepassingen. Het zijn voornamelijk stoffen als stikstof, fosfor en kalium, die de plant in grote hoeveelheden uit de bodem opneemt. In de praktijk gaat bemesting dan ook vooral over het toevoegen van minerale meststoffen die deze 3 nutriënten bevatten.

Terug
waarom-bemesten

Waarom bemesten?

Om aan de vraag van de steeds toenemende wereldbevolding te kunnen blijven voldoen, zal de voedselproductie met circa 70% moeten toenemen ten opzichte van vandaag.
productie

Productie

Elk jaar zet de Europese industrie miljoenen tonnen grondstoffen om in veilige, praktische producten gebaseerd op de drie voornaamste plantennutriënten.
minerale-meststoffen

Minerale meststoffen

Om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien door ze een optimaal dieet te garanderen en ze extra van voeding te voorzien.
definities

Definities

Groeimiddelen zijn producten ontwikkeld om gewassen te voeden of om de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem te verbeteren. Ze omvatten meststoffen en bodemverbeteraars.
1000-bedrijven-en-organisaties-vanuit-heel-europa-steunen-de-antwerp-declaration-en-pleiten-voor-een-ambitieuze-europese-industrial-deal

1.000 bedrijven en organisaties vanuit heel Europa steunen de Antwerp Declaration en pleiten voor een ambitieuze Europese Industrial Deal

Daarmee roepen bedrijfsleiders en sociale partners uit 25 verschillende industriesectoren op om van een strategisch industriebeleid op lange termijn een topprioriteit te maken voor de volgende Europese Commissie.
gloednieuwe-website-rond-duurzame-bemesting-van-aardappelen

Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen.

BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen.
persbericht-europese-industrie-roept-met-antwerp-declaration-op-tot-industrial-deal-met-10-dringende-acties-om-de-internationale-concurrentiekracht-te-herstellen

Persbericht: Europese industrie roept met ‘Antwerp Declaration’ op tot Industrial Deal met 10 dringende acties om de internationale concurrentiekracht te herstellen

meststoffen-koolstofvrij-maken-tegen-2050-de-weg-naar-klimaatneutraliteit

Meststoffen koolstofvrij maken tegen 2050: de weg naar klimaatneutraliteit

Het nieuwe plan van Fertilizers Europe onderzoekt wat er nodig is om deze doelen te bereiken en stelt flinke ambities.
global-fertilizer-day-2023-fijne-wereldwijde-dag-van-de-meststof

Global Fertilizer Day 2023

Fijne wereldwijde dag van de meststof!
overweldigend-succes-van-de-eerste-editie-van-het-platform-plantengezondheid

Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

gespecialiseerde-meststoffen

Gespecialiseerde meststoffen

Er bestaan verschillende soorten meststoffen: enkelvoudige (met enkel stikstof N) of NPK-meststoffen. Klassieke NPK-meststoffen geven hun voedingsstoffen onmiddellijk af, maar meststoffen kunnen ook “Gecontroleerd vrijkomen”.
meststoffenindustrie-heeft-prioritaire-toegang-tot-gasvoorziening-nodig

Meststoffenindustrie heeft prioritaire toegang tot gasvoorziening nodig

Deze sector is essentieel voor de voedselzekerheid in Europa.
stikstof

Stikstof

Stikstof is zo belangrijk omdat het een bestanddeel is van veel belangrijke structurele, genetische en metabolische verbindingen zoals eiwitten, DNA, chlorofyl . Het komt voor in bijna elke biochemische reactie die leven mogelijk maakt.
fosfor

Fosfor

Deze mobiele energiedrager wordt gevormd tijdens de fotosynthese en levert de nodige energie aan de plant tijdens de hele groeiperiode.
kalium

Kalium

De voedingsstof die door planten in de grootste hoeveelheid wordt opgenomen. Het komt in het celvocht uitsluitend voor in de vorm van kaliumionen.
bekalking

Bekalking

Kalkmeststoffen hebben een verhogend effect op de zuurtegraad van de bodem en hebben ook een gunstig effect op de fysieke eigenschappen van de bodem.

Secundaire- en micronutriënten

Voedingsstoffen of nutriënten zijn stoffen die onontbeerlijk zijn voor de groei en de instandhouding van een organisme.
meststoffen-nederland-lanceert-visie-kunstmest-40

Meststoffen Nederland lanceert visie 'KunstMest 4.0'

Centraal daarin staat een meer circulaire benadering van de bemesting met een hoge, maar verantwoorde productiviteit per hectare.
geen-leven-zonder-kalk

Bezoek aan de kalkmijn van Lhoist

Verschillende specialisten legden het belang van kalk in de landbouw uit aan de uitgenodigde journalisten.
Wie houdt nu niet van cookies