Gebaseerd op wetenschap en innovatie!

09.10.2020

Secundaire- en micronutriënten

Secundaire nutriënten

 • Magnesium (Mg) — In het hart van elk chlorofylmolecule zit een magnesiumatoom. Het speelt dus een voorname rol in fotosynthese. Het helpt ook bij veel enzymatische reacties in de plant.
 • Zwavel (S) — Zwavel is een component van vrijwel elk eiwit. Het wordt meestal opgenomen door de wortels als het sulfaation (SO42). Het kan ook als zwaveldioxidegas (SO2) door de bladeren worden geabsorbeerd.
 • Calcium (Ca) — Calcium is een essentieel onderdeel van de celwand van planten en speelt een belangrijke rol bij de celstrekking en groei. Het wordt opgenomen als het Ca2+-ion. Calcium is zelden limiterend maar wordt dikwijls bemest ter verbetering van de bodemstructuur en zijn pH-verhogend effect.

Micronutriënten

 • Boor (B) — Boor is een micronutriënt dat essentieel is voor de vorming van de celwand in plantencellen. Planten hebben boor nodig, maar mensen en dieren niet.
 • Chloor (Cl) — Chloor wordt door de plant opgenomen als het chloride ion (Cl-). Het is actief in verschillende energiereacties in de plant.
 • Mangaan (Mn) — Mangaan werkt voornamelijk als co-enzyme in belangrijke metabole reacties en fotosynthese. Voldoende mangaan bevordert snelle kieming en ontwikkeling van de plant.
 • IJzer (Fe) — IJzer wordt door de planten opgenomen als het ijzerion (Fe2+). Het is een component van vele enzymen die een rol spelen in energieoverdracht en lignine-vorming (een bouwsteen van de celwand).
 • Nikkel (Ni) — Nikkel is pas recent erkend als essentieel plantennutriënt. Het wordt opgenomen als Ni2+. Het is slechts in kleine hoeveelheden nodig en fungeert als co-enzyme in verschillende reacties.
 • Koper (Cu) — Koper activeert enzymen en katalyseert reacties in verschillende groeiprocessen in de plant. Ook vitamine A productie vergt de aanwezigheid van koper. Net als nikkel hoeft het maar in kleine hoeveelheden voorhanden te zijn.
 • Zink (Zn) — Zink wordt opgenomen in ionische vorm (Zn2+). Het is het micronutriënt dat het vaakst limiterend is voor een hoge opbrengst bij gewassen. Het speelt een rol in verschillende enzymatische reacties.
 • Molybdeen (Mo) — Molybdeen is nodig voor de synthese en activiteit van het enzymen die stikstoffixatie door Rhizobia-bacteriën in wortelknolletjes mogelijk maken. In de meeste landbouwgebieden is er geen gebrek aan Mo in de bodem.
Terug
waarom-bemesten

Waarom bemesten?

Om aan de vraag van de steeds toenemende wereldbevolding te kunnen blijven voldoen, zal de voedselproductie met circa 70% moeten toenemen ten opzichte van vandaag.
productie

Productie

Elk jaar zet de Europese industrie miljoenen tonnen grondstoffen om in veilige, praktische producten gebaseerd op de drie voornaamste plantennutriënten.
minerale-meststoffen

Minerale meststoffen

Om efficiënt voldoende en kwaliteitsvolle plantaardige voeding te produceren helpt de mens al ruim 10.000 jaar zijn voedselgewassen goed te groeien door ze een optimaal dieet te garanderen en ze extra van voeding te voorzien.
definities

Definities

Groeimiddelen zijn producten ontwikkeld om gewassen te voeden of om de fysieke, chemische en biologische eigenschappen van de bodem te verbeteren. Ze omvatten meststoffen en bodemverbeteraars.
plantennutrienten

Plantennutriënten

Alle planten hebben mineralen nodig om te groeien. Het zijn essentiële voedingsstoffen die de plant samen met water langs zijn wortels opneemt uit de bodem.
meststoffenindustrie-heeft-prioritaire-toegang-tot-gasvoorziening-nodig

Meststoffenindustrie heeft prioritaire toegang tot gasvoorziening nodig

Deze sector is essentieel voor de voedselzekerheid in Europa.
stikstof

Stikstof

Stikstof is zo belangrijk omdat het een bestanddeel is van veel belangrijke structurele, genetische en metabolische verbindingen zoals eiwitten, DNA, chlorofyl . Het komt voor in bijna elke biochemische reactie die leven mogelijk maakt.
fosfor

Fosfor

Deze mobiele energiedrager wordt gevormd tijdens de fotosynthese en levert de nodige energie aan de plant tijdens de hele groeiperiode.
kalium

Kalium

De voedingsstof die door planten in de grootste hoeveelheid wordt opgenomen. Het komt in het celvocht uitsluitend voor in de vorm van kaliumionen.
bekalking

Bekalking

Kalkmeststoffen hebben een verhogend effect op de zuurtegraad van de bodem en hebben ook een gunstig effect op de fysieke eigenschappen van de bodem.
meststoffen-nederland-lanceert-visie-kunstmest-40

Meststoffen Nederland lanceert visie 'KunstMest 4.0'

Centraal daarin staat een meer circulaire benadering van de bemesting met een hoge, maar verantwoorde productiviteit per hectare.
geen-leven-zonder-kalk

Bezoek aan de kalkmijn van Lhoist

Verschillende specialisten legden het belang van kalk in de landbouw uit aan de uitgenodigde journalisten.
Wie houdt nu niet van cookies