Duurzaam en efficiënt gebruik van nutriënten!

19.09.2024
chemiebedrijven-in-antwerpse-haven-onderzoeken-hergebruik-afvalwater-met-project-cherish2o

Chemiebedrijven in Antwerpse haven onderzoeken hergebruik afvalwater met project CHERISH2O

Hoe kunnen we het afvalwater van chemiebedrijven in de Antwerpse haven op grote schaal zuiveren voor hergebruik? Dat is het opzet van het onderzoeksproject CHERISH2O (CHEmical industry water Reuse In a Sustainable Harbour) dat deze maand van start gaat. Twaalf chemiebedrijven zetten er mee hun schouders onder, samen met sectorfederatie essenscia, Antea Group, Port of Antwerp-Bruges, VITO en VMM. Door zelf hoogwaardig proceswater te produceren vanuit afvalwaterstromen verminderen de bedrijven hun waterverbruik en kan de industrie in geval van droogte de risico’s rond watertekorten beperken en de drinkwaterlevering aan burgers helpen vrijwaren. 

Water is essentieel voor de veiligheid en kwaliteit van productieprocessen in de chemiesector. Door de klimaatverandering is de waterbevoorrading niet altijd gegarandeerd. Daarom gaan chemiebedrijven Ashland, BASF, Bayer, Borealis, Envalior, Evonik, ExxonMobil, INEOS, Lanxess, 3M, Monument Chemical en TotalEnergies in het project CHERISH2O op zoek naar oplossingen op lange termijn.

Door te onderzoeken hoe ze op een efficiënte manier maximaal kunnen overschakelen op circulair watergebruik willen ze de continuïteit van de watertoevoer garanderen. Dat is zowel van belang voor de eigen productieprocessen, als voor de drinkwatervoorziening aan huishoudens. Daarom krijgt het project financiële ondersteuning via de Blue Deal, het plan van de Vlaamse overheid tegen waterschaarste en droogte.

Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen: "H20 is de chemieformule die wellicht iedereen kent. Water is ook essentieel voor de productieprocessen in de chemie: als koelmiddel, om stoom op te wekken, of als grondstof. Bijgevolg is zuinig omspringen met water voor de chemiesector een topprioriteit. De voorbije tien jaar is het drinkwaterverbruik in de sector al met een kwart verminderd, maar we blijven ons engageren om nog beter te doen. Samenwerken is daarbij de sleutel tot succes. Met dit project bundelen overheid, kennispartners en industrie hun krachten om vooruitgang te boeken en het juiste kader te creëren dat bedrijven ondersteunt in hun duurzame transitie."

Primeur in Vlaanderen

In juni sloot Vlaams minister Demir een Blue Deal af met de chemie- en farmasector om de recyclage van afvalwater in de Antwerpse chemiecluster te onderzoeken. Drie maanden later gaat het project definitief van start. In een eerste stap zal CHERISH2O evalueren hoeveel water bedrijven verbruiken en hoeveel afvalwater ze produceren. Daarna wordt onderzocht in welke bedrijfsclusters het gezamenlijk hergebruik van afvalwater de hoogste toegevoegde waarde biedt. De studie wil ook de kosten, baten en milieu-impact van het hergebruik van afvalwater in kaart brengen en zal de technologieën vergelijken die nodig zijn om het water te zuiveren.

Het is vervolgens de bedoeling om vanuit dit basisontwerp een pilootinstallatie op te zetten om de zuivering van afvalwaterstromen van verschillende chemiebedrijven in de praktijk uit te testen, met het oog op grootschalige implementatie bij een positieve evaluatie. Daarbij zal ook worden nagegaan hoe bepaalde stoffen uit het afvalwater kunnen worden gerecupereerd om opnieuw als waardevolle grondstof te worden ingezet. Het is een primeur in Vlaanderen dat de haalbaarheid van zo’n decentrale en circulaire waternetwerken voor bedrijfsafvalwater op dergelijke schaal wordt uitgetest.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: “De indrukwekkende lijst van chemiebedrijven in onze haven die aan dit project meewerken, bewijst nog maar eens dat onze havengemeenschap een voortrekkersrol wil spelen op weg naar meer duurzaamheid. Als deze bedrijven drinkwater in hun productie zouden kunnen vervangen door gezuiverd afvalwater, zou dit opnieuw een grote stap in de goede richting zijn. Het zou ze tegelijk ook weerbaarder maken tegen waterstress.”

Bernard De Potter, administrateur-generaal VMM (Vlaamse Milieumaatschappij): "VMM is enthousiast over de voortrekkersrol die de chemie-industrie in de haven van Antwerpen-Brugge toont in het onderzoeken van mogelijkheden voor afvalwaterhergebruik. Als oplossingsgerichte partner zijn we vastbesloten om dit belangrijke initiatief in een klimaatveranderende omgeving volop te ondersteunen."

De totale projectkost bedraagt ongeveer 730.000 euro. Die wordt gedragen door de projectpartners en de deelnemende bedrijven, met financiële steun vanuit Blue Deal-fondsen van de Vlaamse overheid. CHERISH2O draagt ook bij aan de doelstellingen in het Vlaams klimaatadaptatieplan dat Vlaanderen moet voorbereiden op de effecten van klimaatverandering. Dat plan ambieert onder meer dat bedrijven tegen 2040 hun water volledig recycleren en zo weinig mogelijk drink- en grondwater gebruiken.

Terug
maatschappij

Maatschappij

Landbouwproductie en ook het gebruik van meststoffen heeft, zoals elke menselijke activiteit, een ‘ecologische voetafdruk’. Alhoewel de netto bijdrage groot is, zijn er ook een aantal aandachtspunten waar volop aan gewerkt wordt.
klimaatverandering-36

Klimaatverandering

Minerale en organische meststoffen dragen bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Daartegenover staat dat goede landbouwpraktijken en doordacht gebruik van meststoffen een belangrijke rol kunnen spelen in het beteugelen van de klimaatverandering.
milieu

Milieu

De stikstofbehoefte van de landbouwgewassen en fosforbehoefte wordt ingevuld door organische meststoffen, vooral dierlijke mest afkomstig van runderen en varkens. Oplossingen worden dan ook vooral in deze richting gezocht.
natuurlijke-hulpbronnen

Natuurlijke hulpbronnen

De Europese meststoffenindustrie legt zich toe op de ontwikkeling en de productie van innovatieve producten en toepassingstechnieken om de productiviteit en de duurzaamheid van de Europese landbouw te optimaliseren.
belofte-om-plastic-vervuiling-te-verminderen

Belofte om plastic vervuiling te verminderen

Onze inzet voor de circulaire economie.
de-agrirecover-inzamelcampagne-van-lege-verpakkingen-is-begonnen

De AgriRecover inzamelcampagne van lege verpakkingen is begonnen!

Ook dit jaar zamelt AgriRecover bij professionele gebruikers lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, biociden en zaden in die producten bevatten die door haar leden op de markt zijn gebracht in België en Luxemburg.
7000-mensen-allemaal-samen-voor-uw-gezondheid-op-libramont

7000 mensen, allemaal samen voor uw gezondheid, op Libramont!

Dit weekend hebben meer dan 7000 bezoekers de stand “Pôle One Health” bezocht en het parcours “Van zaadje en weide tot bord” ontdekt op de Foire van Libramont.
europese-waterstofstrategie-meer-stimuleren-minder-reguleren

Europese waterstofstrategie: meer stimuleren, minder reguleren

Chemiesector dringt aan op grondige bijsturing van doelstellingen groene waterstof
meststoffen-koolstofvrij-maken-tegen-2050-de-weg-naar-klimaatneutraliteit

Meststoffen koolstofvrij maken tegen 2050: de weg naar klimaatneutraliteit

Het nieuwe plan van Fertilizers Europe onderzoekt wat er nodig is om deze doelen te bereiken en stelt flinke ambities.
global-fertilizer-day-2023-fijne-wereldwijde-dag-van-de-meststof

Global Fertilizer Day 2023

Fijne wereldwijde dag van de meststof!
goed-en-veilig-gebruik-van-producten-is-belangrijk

Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!

Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
overweldigend-succes-van-de-eerste-editie-van-het-platform-plantengezondheid

Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

bufferzones-een-manier-om-de-aanwezigheid-van-meststoffen-in-oppervlaktewateren-te-verminderen

Bufferzones

Een manier om de aanwezigheid van meststoffen in oppervlaktewateren te verminderen.
gespecialiseerde-meststoffen

Gespecialiseerde meststoffen

Er bestaan verschillende soorten meststoffen: enkelvoudige (met enkel stikstof N) of NPK-meststoffen. Klassieke NPK-meststoffen geven hun voedingsstoffen onmiddellijk af, maar meststoffen kunnen ook “Gecontroleerd vrijkomen”.
chemie-en-kunststoffen-spelen-cruciale-rol-in-vlaams-transitieplan-voor-circulaire-economie

Chemie en kunststoffen spelen cruciale rol in Vlaams transitieplan voor circulaire economie

Sectorfederatie essenscia tekent als kernpartner engagementsverklaring Vlaanderen Circulair.
sector-zet-in-op-innovatie-om-bij-te-dragen-aan-de-realisatie-van-de-duurzame-ontwikkelingsdoelen

Industrie in transitie

Belgische chemie en life sciences engageert zich met nieuw duurzaamheidsrapport voor Europese Green Deal
duurzame-landbouw

Duurzame landbouw

Meststoffen met een betrouwbaar afgifteprofiel die met precisie kunnen worden gebruikt verminderen de verliezen en verhogen de opname door planten.
met-vertrouwen-en-nieuwe-leden-gaat-de-minerale-meststoffensector-toekomstige-uitdagingen-tegemoet

Met vertrouwen en nieuwe leden gaat de minerale meststoffensector toekomstige uitdagingen tegemoet!

Tijdens de Algemene Vergadering van BELFertil werd zowel teruggeblikt als vooruitgekeken.
filmpje-over-belang-van-bodemkwaliteit-en-minerale-meststoffen

Filmpje over belang van bodemkwaliteit en minerale meststoffen

Welke rol spelen minerale meststoffen bij het tegengaan van klimaatverandering, door het vastleggen van koolstof in de vorm van organische stof?
kunstmest-gaat-bio-en-ledenbestand-belfertil-groeit-verder

“Kunstmest” gaat “bio” en ledenbestand BELFertil groeit verder

Op hun Algemene Vergadering werd beslist om vanaf nu ook de belangen van de sector van de biostimulanten in België te behartigen.

Minerale meststoffen uitstekende partner voor correcte bemesting

Op basis van hun controles en inspecties blijkt uit niets dat illegale minerale meststoffen een probleem vormen op de Belgische markt.
le-pacte-wallon-de-solutions

Le Pacte wallon de Solutions

De Waalse organisatie FWA lanceert een pact met oplossingen voor een nog duurzamere landbouw “Pacte wallon des solutions”.
minerale-meststoffen-een-essentieel-en-efficient-onderdeel-in-de-agro-voedingsketen-en-in-de-nutrientencyclus

Minerale meststoffen: een essentieel en efficiënt onderdeel in de agro-voedingsketen en in de nutriëntencyclus

BELFertil viert “Global Fertilizer Day”, een dag waarop de wereldwijde meststoffensector zich voorstelt aan de gemeenschap.
chemie-en-life-sciences-wijst-de-weg-naar-een-circulaire-economie

Chemie en life sciences wijst de weg naar een circulaire economie

Het duurzaamheidsrapport illustreert op basis van ruim 40 indicatoren en meer dan honderd praktijkvoorbeelden de permanente vooruitgang van de sector in de drie sleuteldomeinen van duurzame ontwikkeling: People, Planet en Prosperity.
geen-leven-zonder-kalk

Bezoek aan de kalkmijn van Lhoist

Verschillende specialisten legden het belang van kalk in de landbouw uit aan de uitgenodigde journalisten.
Wie houdt nu niet van cookies