Duurzaam en efficiënt gebruik van nutriënten!

17.07.2024
europese-waterstofstrategie-meer-stimuleren-minder-reguleren

Europese waterstofstrategie: meer stimuleren, minder reguleren

De Europese Rekenkamer is in een rapport bijzonder streng voor de Europese waterstofstrategie. Onrealistische streefcijfers, te strikte regelgeving en versnipperde financiering zetten een rem op de ontwikkeling van de Europese waterstofeconomie en dreigen de concurrentiekracht van de energie-intensieve industrie, en strategische sectoren zoals de chemie, verder aan te tasten. essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, onderschrijft de bevindingen uit het rapport en pleit al geruime tijd voor meer economische realiteitszin in de waterstofplannen. De chemiesector roept de beleidsmakers op alle politieke niveaus op om bij Europa aan te dringen op een grondige herziening van de doelstellingen rond groene waterstof.

De chemiesector is de industrie bij uitstek die vandaag al grote volumes waterstof produceert – voornamelijk als bijproduct van bepaalde productieprocessen – verbruikt en transporteert. Binnen de klimaattransitie zal het belang van waterstof nog toenemen, als grondstof én als energiebron. De huidige Europese waterstofstrategie houdt echter te weinig rekening met cruciale economische parameters en de internationale concurrentiekracht van de industrie.

De onrealistische doelstellingen en de veel te enge focus op groene waterstof, opgewekt op basis van hernieuwbare zonne- of windenergie, vormen de voornaamste struikelblokken. Concreet bepaalt de Europese RED III-richtlijn (Renewable Energy Directive) dat tegen 2030 42% van alle waterstof die wordt gebruikt in de industrie groene waterstof moet zijn. Tegen 2035 ligt de doelstelling zelfs op 65%. Dit heeft een zware impact op de chemiesector.

Hoge kosten, stringente regels

Het is een pure utopie om in een tijdspanne van 5 tot 10 jaar alle infrastructuur te bouwen en de productie of import in die mate op te schalen. Bovendien wijzen studies uit dat de industriële vraag naar waterstof pas na 2030 sterk zal toenemen. Daarnaast ligt de kostprijs van groene waterstof 6 tot 8 keer hoger dan die van de huidige waterstof. Bij gebrek aan een budgettair kader om industriesectoren te ondersteunen die nu al waterstof gebruiken en die opereren in een internationale markt, is het gevaar dus reëel dat investeringen worden stopgezet of buiten Europa gebeuren.

Ook de regels rond groene waterstof zijn veel te stringent en maken het technisch vrijwel onmogelijk om eraan te voldoen. Zo gelden er forse restricties op de invoering van hernieuwbare energie uit andere landen voor waterstofproductie. Uit een impactstudie van de Europese Commissie blijkt nochtans dat België onvoldoende potentieel heeft voor de productie van hernieuwbare energie voor groene waterstof, terwijl in ons land de nood aan waterstof vanuit de industrie hoog is. Daarom zou het economisch zinvoller zijn om in te zetten op alle vormen van koolstofarme waterstof, bijvoorbeeld op basis van nucleaire energie of op basis van aardgas waarbij de CO2-uitstoot wordt opgevangen, maar Europa laat dit niet toe.

De chemiesector vraagt daarom om meer realisme en een beleid dat de waterstofeconomie effectief ondersteunt en stimuleert. Daarbij zijn vier zaken essentieel: realistische doelstellingen en tijdslijnen die rekening houden met de competitiviteit van de industrie in een globale context, soepelere regels voor de productie van groene waterstof, een technologieneutrale aanpak die alle vormen van koolstofarme waterstof erkent en een duidelijk financieringskader op Europees niveau om het prijsverschil tussen de huidige waterstof en klimaatvriendelijke waterstof op te vangen om zo een bijkomende concurrentiehandicap met andere werelddelen te voorkomen.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “Europa wil in het waterstofverhaal groener dan groen zijn. De veel te strikte en bijwijlen kafkaiaanse regelgeving hindert de ontwikkeling van de waterstofeconomie in plaats van ze te stimuleren. Het is goed dat een vooraanstaande instelling als de Europese Rekenkamer nu ook tot die conclusie komt. De chemiesector is de industrie van de waterstof: wij maken het en gebruiken het. In alle klimaatscenario’s speelt waterstof een belangrijke rol als grondstof of energiedrager. We rekenen daarom op de politieke bereidheid om te komen tot meer realisme in timings en targets, meer flexibiliteit om alle vormen van koolstofarme waterstof toe te laten en meer duidelijkheid over de financieringsmechanismen. Kortom: meer stimuleren, minder reguleren.”

Terug
maatschappij

Maatschappij

Landbouwproductie en ook het gebruik van meststoffen heeft, zoals elke menselijke activiteit, een ‘ecologische voetafdruk’. Alhoewel de netto bijdrage groot is, zijn er ook een aantal aandachtspunten waar volop aan gewerkt wordt.
klimaatverandering-36

Klimaatverandering

Minerale en organische meststoffen dragen bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Daartegenover staat dat goede landbouwpraktijken en doordacht gebruik van meststoffen een belangrijke rol kunnen spelen in het beteugelen van de klimaatverandering.
milieu

Milieu

De stikstofbehoefte van de landbouwgewassen en fosforbehoefte wordt ingevuld door organische meststoffen, vooral dierlijke mest afkomstig van runderen en varkens. Oplossingen worden dan ook vooral in deze richting gezocht.
natuurlijke-hulpbronnen

Natuurlijke hulpbronnen

De Europese meststoffenindustrie legt zich toe op de ontwikkeling en de productie van innovatieve producten en toepassingstechnieken om de productiviteit en de duurzaamheid van de Europese landbouw te optimaliseren.
belofte-om-plastic-vervuiling-te-verminderen

Belofte om plastic vervuiling te verminderen

Onze inzet voor de circulaire economie.
chemiebedrijven-in-antwerpse-haven-onderzoeken-hergebruik-afvalwater-met-project-cherish2o

Chemiebedrijven in Antwerpse haven onderzoeken hergebruik afvalwater met project CHERISH2O

Hoe kunnen we efficiënt afvalwater van chemiebedrijven in Antwerpse haven zuiveren voor hergebruik? CHERISH2O's doel is hoogwaardig proceswater produceren, wat waterverbruik vermindert.
de-agrirecover-inzamelcampagne-van-lege-verpakkingen-is-begonnen

De AgriRecover inzamelcampagne van lege verpakkingen is begonnen!

Ook dit jaar zamelt AgriRecover bij professionele gebruikers lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, biociden en zaden in die producten bevatten die door haar leden op de markt zijn gebracht in België en Luxemburg.
7000-mensen-allemaal-samen-voor-uw-gezondheid-op-libramont

7000 mensen, allemaal samen voor uw gezondheid, op Libramont!

Dit weekend hebben meer dan 7000 bezoekers de stand “Pôle One Health” bezocht en het parcours “Van zaadje en weide tot bord” ontdekt op de Foire van Libramont.
meststoffen-koolstofvrij-maken-tegen-2050-de-weg-naar-klimaatneutraliteit

Meststoffen koolstofvrij maken tegen 2050: de weg naar klimaatneutraliteit

Het nieuwe plan van Fertilizers Europe onderzoekt wat er nodig is om deze doelen te bereiken en stelt flinke ambities.
global-fertilizer-day-2023-fijne-wereldwijde-dag-van-de-meststof

Global Fertilizer Day 2023

Fijne wereldwijde dag van de meststof!
goed-en-veilig-gebruik-van-producten-is-belangrijk

Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!

Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
overweldigend-succes-van-de-eerste-editie-van-het-platform-plantengezondheid

Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

bufferzones-een-manier-om-de-aanwezigheid-van-meststoffen-in-oppervlaktewateren-te-verminderen

Bufferzones

Een manier om de aanwezigheid van meststoffen in oppervlaktewateren te verminderen.
gespecialiseerde-meststoffen

Gespecialiseerde meststoffen

Er bestaan verschillende soorten meststoffen: enkelvoudige (met enkel stikstof N) of NPK-meststoffen. Klassieke NPK-meststoffen geven hun voedingsstoffen onmiddellijk af, maar meststoffen kunnen ook “Gecontroleerd vrijkomen”.
chemie-en-kunststoffen-spelen-cruciale-rol-in-vlaams-transitieplan-voor-circulaire-economie

Chemie en kunststoffen spelen cruciale rol in Vlaams transitieplan voor circulaire economie

Sectorfederatie essenscia tekent als kernpartner engagementsverklaring Vlaanderen Circulair.
sector-zet-in-op-innovatie-om-bij-te-dragen-aan-de-realisatie-van-de-duurzame-ontwikkelingsdoelen

Industrie in transitie

Belgische chemie en life sciences engageert zich met nieuw duurzaamheidsrapport voor Europese Green Deal
duurzame-landbouw

Duurzame landbouw

Meststoffen met een betrouwbaar afgifteprofiel die met precisie kunnen worden gebruikt verminderen de verliezen en verhogen de opname door planten.
met-vertrouwen-en-nieuwe-leden-gaat-de-minerale-meststoffensector-toekomstige-uitdagingen-tegemoet

Met vertrouwen en nieuwe leden gaat de minerale meststoffensector toekomstige uitdagingen tegemoet!

Tijdens de Algemene Vergadering van BELFertil werd zowel teruggeblikt als vooruitgekeken.
filmpje-over-belang-van-bodemkwaliteit-en-minerale-meststoffen

Filmpje over belang van bodemkwaliteit en minerale meststoffen

Welke rol spelen minerale meststoffen bij het tegengaan van klimaatverandering, door het vastleggen van koolstof in de vorm van organische stof?
kunstmest-gaat-bio-en-ledenbestand-belfertil-groeit-verder

“Kunstmest” gaat “bio” en ledenbestand BELFertil groeit verder

Op hun Algemene Vergadering werd beslist om vanaf nu ook de belangen van de sector van de biostimulanten in België te behartigen.

Minerale meststoffen uitstekende partner voor correcte bemesting

Op basis van hun controles en inspecties blijkt uit niets dat illegale minerale meststoffen een probleem vormen op de Belgische markt.
le-pacte-wallon-de-solutions

Le Pacte wallon de Solutions

De Waalse organisatie FWA lanceert een pact met oplossingen voor een nog duurzamere landbouw “Pacte wallon des solutions”.
minerale-meststoffen-een-essentieel-en-efficient-onderdeel-in-de-agro-voedingsketen-en-in-de-nutrientencyclus

Minerale meststoffen: een essentieel en efficiënt onderdeel in de agro-voedingsketen en in de nutriëntencyclus

BELFertil viert “Global Fertilizer Day”, een dag waarop de wereldwijde meststoffensector zich voorstelt aan de gemeenschap.
chemie-en-life-sciences-wijst-de-weg-naar-een-circulaire-economie

Chemie en life sciences wijst de weg naar een circulaire economie

Het duurzaamheidsrapport illustreert op basis van ruim 40 indicatoren en meer dan honderd praktijkvoorbeelden de permanente vooruitgang van de sector in de drie sleuteldomeinen van duurzame ontwikkeling: People, Planet en Prosperity.
geen-leven-zonder-kalk

Bezoek aan de kalkmijn van Lhoist

Verschillende specialisten legden het belang van kalk in de landbouw uit aan de uitgenodigde journalisten.
Wie houdt nu niet van cookies