Duurzaam en efficiënt gebruik van nutriënten!

17.06.2019
kunstmest-gaat-bio-en-ledenbestand-belfertil-groeit-verder

“Kunstmest” gaat “bio” en ledenbestand BELFertil groeit verder

De leden van de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de minerale meststoffen­industrie BELFertil beslisten op hun Algemene Vergadering in Lillo, om vanaf nu ook de belangen van de sector van de biostimulanten in België te behartigen. Daarnaast werd het lidmaatschap van Haifa unaniem goedgekeurd.

Na vele jaren van debat met de diverse bedrijven en organisaties actief op vlak van plantenvoeding en bemesting, werd de lang verwachtte Europese “Fertilising Products Regulation” afgerond. Deze regelgeving bepaalt het op de markt brengen van producten en biedt kansen en uitdagingen, niet in het minst voor de types van producten die voorheen nog op lidstaatniveau geregeld waren, zoals biostimulanten. Dit zijn stoffen of micro-organismen die planten enerzijds helpen om in de wortelzone natuurlijke processen te stimuleren die de nutriëntenopname efficiënter maken of anderzijds die planten weerbaarder maken tegen droogte of waterstress. Vaak bevorderen ze ook de gewaskwaliteit zoals het gehalte aan essentiële micronutriënten. Een goed beheer van de bodem en een correcte bemesting blijven de basis, biostimulanten zijn een extra optie voor de landbouwer.

Tijdens de Algemene Vergadering op de productiesite van Lanxess in Lillo werd besloten dat BELFertil nu ook de sector van de biostimulanten zal vertegenwoordigen. Jean-Paul Beens, voorzitter van BELFertil, verduidelijkt: “Vanwege hun voedingstimulerende eigenschappen sluiten biostimulanten goed aan bij het streven van de minerale meststoffenfabrikanten om hun klanten te helpen bij het verduurzamen van hun teeltsystemen en onze voedselproductie. De verbetering van de nutriëntenefficiëntie en het klimaatbestendiger maken van de teelten zijn daarbij belangrijk. Het opnemen van biostimulanten in de activiteiten van BELFertil ligt dus volledig in het verlengde van de expertise van de sector op vlak van planten, bodem en gebalanceerde voeding met onder andere minerale meststoffen. Dit blijkt ook uit het feit dat vele leden van BELFertil nu al dergelijke producten ontwikkelen of op de markt hebben. BELFertil is tevreden dat er nu voor alle nutriënten één Europees regelgevend kader komt dat kwaliteitsproducten ondersteunt en de landbouwer meer garanties biedt.”

Ook in verband met het ledenbestand van BELFertil is er nieuws: Met de komst van een nieuw lid, Haifa, een multinationale onderneming en wereldwijde toonaan­gevende leverancier van kaliumnitraat, hoogwaardige wateroplosbare meststoffen en gecoate meststoffen BELFertil nu 12 spelers van wereldklasse met productie­faciliteiten in België en/of de buurlanden. De leden van BELFertil zijn actief op zowat alle domeinen van minerale planten­nutriënten voor, vertegenwoordigt akkerbouw en tuinbouw en aanverwante producten, waaronder dus ook biostimulanten.

Na de vergadering volgde een bezoek aan de productiefaciliteiten van Lanxess met speciale aandacht voor de productie van ammonium­sulfaat. Een mooi voorbeeld van circulaire economie: nutriënten die beschikbaar komen als nevenstroom uit een ander industrieel proces worden gerecupereerd voor de landbouw. Deze meststof is de laatste jaren erg belangrijk voor landbouwers geworden omdat diverse teelten zwavel nodig hebben voor optimale en gebalanceerde groei (en die vóór de ontzwaveling van diverse emissiebronnen gewoon uit de lucht kwam vallen!).

Meer informatie vindt u in onze brochure hieronder.

Terug
maatschappij

Maatschappij

Landbouwproductie en ook het gebruik van meststoffen heeft, zoals elke menselijke activiteit, een ‘ecologische voetafdruk’. Alhoewel de netto bijdrage groot is, zijn er ook een aantal aandachtspunten waar volop aan gewerkt wordt.
klimaatverandering-36

Klimaatverandering

Minerale en organische meststoffen dragen bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Daartegenover staat dat goede landbouwpraktijken en doordacht gebruik van meststoffen een belangrijke rol kunnen spelen in het beteugelen van de klimaatverandering.
milieu

Milieu

De stikstofbehoefte van de landbouwgewassen en fosforbehoefte wordt ingevuld door organische meststoffen, vooral dierlijke mest afkomstig van runderen en varkens. Oplossingen worden dan ook vooral in deze richting gezocht.
natuurlijke-hulpbronnen

Natuurlijke hulpbronnen

De Europese meststoffenindustrie legt zich toe op de ontwikkeling en de productie van innovatieve producten en toepassingstechnieken om de productiviteit en de duurzaamheid van de Europese landbouw te optimaliseren.
meststoffen-koolstofvrij-maken-tegen-2050-de-weg-naar-klimaatneutraliteit

Meststoffen koolstofvrij maken tegen 2050: de weg naar klimaatneutraliteit

Het nieuwe plan van Fertilizers Europe onderzoekt wat er nodig is om deze doelen te bereiken en stelt flinke ambities.
global-fertilizer-day-2023-fijne-wereldwijde-dag-van-de-meststof

Global Fertilizer Day 2023

Fijne wereldwijde dag van de meststof!
goed-en-veilig-gebruik-van-producten-is-belangrijk

Goed en veilig gebruik van producten is belangrijk!

Lees steeds het etiket van een product, bewaar de producten op een veilige plaats, en bekijk de video “Het etiket, een prima gebruiksgids”.
overweldigend-succes-van-de-eerste-editie-van-het-platform-plantengezondheid

Overweldigend succes van de eerste editie van het Platform Plantengezondheid!

bufferzones-een-manier-om-de-aanwezigheid-van-meststoffen-in-oppervlaktewateren-te-verminderen

Bufferzones

Een manier om de aanwezigheid van meststoffen in oppervlaktewateren te verminderen.
gespecialiseerde-meststoffen

Gespecialiseerde meststoffen

Er bestaan verschillende soorten meststoffen: enkelvoudige (met enkel stikstof N) of NPK-meststoffen. Klassieke NPK-meststoffen geven hun voedingsstoffen onmiddellijk af, maar meststoffen kunnen ook “Gecontroleerd vrijkomen”.
chemie-en-kunststoffen-spelen-cruciale-rol-in-vlaams-transitieplan-voor-circulaire-economie

Chemie en kunststoffen spelen cruciale rol in Vlaams transitieplan voor circulaire economie

Sectorfederatie essenscia tekent als kernpartner engagementsverklaring Vlaanderen Circulair.
sector-zet-in-op-innovatie-om-bij-te-dragen-aan-de-realisatie-van-de-duurzame-ontwikkelingsdoelen

Industrie in transitie

Belgische chemie en life sciences engageert zich met nieuw duurzaamheidsrapport voor Europese Green Deal
duurzame-landbouw

Duurzame landbouw

Meststoffen met een betrouwbaar afgifteprofiel die met precisie kunnen worden gebruikt verminderen de verliezen en verhogen de opname door planten.
met-vertrouwen-en-nieuwe-leden-gaat-de-minerale-meststoffensector-toekomstige-uitdagingen-tegemoet

Met vertrouwen en nieuwe leden gaat de minerale meststoffensector toekomstige uitdagingen tegemoet!

Tijdens de Algemene Vergadering van BELFertil werd zowel teruggeblikt als vooruitgekeken.
filmpje-over-belang-van-bodemkwaliteit-en-minerale-meststoffen

Filmpje over belang van bodemkwaliteit en minerale meststoffen

Welke rol spelen minerale meststoffen bij het tegengaan van klimaatverandering, door het vastleggen van koolstof in de vorm van organische stof?

Minerale meststoffen uitstekende partner voor correcte bemesting

Op basis van hun controles en inspecties blijkt uit niets dat illegale minerale meststoffen een probleem vormen op de Belgische markt.
le-pacte-wallon-de-solutions

Le Pacte wallon de Solutions

De Waalse organisatie FWA lanceert een pact met oplossingen voor een nog duurzamere landbouw “Pacte wallon des solutions”.
minerale-meststoffen-een-essentieel-en-efficient-onderdeel-in-de-agro-voedingsketen-en-in-de-nutrientencyclus

Minerale meststoffen: een essentieel en efficiënt onderdeel in de agro-voedingsketen en in de nutriëntencyclus

BELFertil viert “Global Fertilizer Day”, een dag waarop de wereldwijde meststoffensector zich voorstelt aan de gemeenschap.
chemie-en-life-sciences-wijst-de-weg-naar-een-circulaire-economie

Chemie en life sciences wijst de weg naar een circulaire economie

Het duurzaamheidsrapport illustreert op basis van ruim 40 indicatoren en meer dan honderd praktijkvoorbeelden de permanente vooruitgang van de sector in de drie sleuteldomeinen van duurzame ontwikkeling: People, Planet en Prosperity.
geen-leven-zonder-kalk

Bezoek aan de kalkmijn van Lhoist

Verschillende specialisten legden het belang van kalk in de landbouw uit aan de uitgenodigde journalisten.
Wie houdt nu niet van cookies